Zdrowie to w dużej mierze suma wyborów. Sposób odżywiania wykluczjący mięso, czyli dieta wegetariańska wpływa pozytywnie na zdrowie całego organizmu.

W tym dziale piszę o tym, co związane jest bezpośrednio z pożywieniem oraz dbaniem
o własne zdrowie, o tym, co warto jeść, a czego unikać, na co zwracać uwagę.

Piszę o produktach, składnikach i super-pokarmach, które warto włączyć do swojej codziennej diety (nawet wtedy, gdy nie jest się wegetarianinem).
Twój talerz jest pełen możliwości!

Odżywiaj swój mózg

Co nasuwa się od razu, gdy myślimy o odżywianiu mózgu? Orzechy! Na dodatek włoskie, których połówki wyglądają niemal identycznie, jak pofałdowane struktury mózgowe w naszych głowach… Zgadza się – orzechy m .in. ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i znakomitej jakości białka wpływają pozytywnie na funkcje mózgowe. Mózg jest jednym z organów o […]

Nie utleniaj się

Utlenianie – proces, który sprawia, że komórki organizmu ulegają starzeniu. Nawiasem mówiąc utlenianie to ten sam proces, który powoduje korozję i rdzewienie metali… Oczywiście organizm wyposażony jest w naturalne systemy obronne, które funkcjonują prawidłowo, gdy zapewniamy sobie odpowiednią ilość snu, zdrowe i wartościowe jedzenie, redukcję stresu. Głównym zadaniem antyutleniaczy jest wsparcie enzymów naprawiających uszkodzone molekuły, […]

Kipi kasza…

Kto pamięta co było dalej w tej dziecięcej wyliczance? Prawda jest rzeczywiście taka, że od kaszy będziesz zdrów. Przede wszystkim kasza nie jest produktem wysokoprzetworzonym (jak np. biała mąka,która pozbawiona jest wartości odżywczych). Kasze to po prostu nasiona zbóż. Stanowią doskonałe źródło węglowodanów złożonych (pomagających utrzymać stały poziom glukozy we krwi), błonnika pokarmowego (niezbędnego dla […]

Poziom wody

Upalne, słoneczne, piękne dni, świeże sezonowe owoce… Chwilo trwaj! Co w takie dni, oprócz nakryć głowy i kremów z filtrem chroniących przez UV, jest ważne? Odpowiednie nawadnianie. Niezbędne zarówno dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, jak i dla zdrowia całego organizmu. Mózg (który składa się w 75 % z wody) również potrzebuje odpowiedniego poziomu nawodnienia – […]

Czy naprawdę chcesz to zjeść?

Żywność wysokoprzetworzona – zawierająca utwardzone tłuszcze trans, dużo cukru, soli, chemiczne dodatki i polepszacze smaku, substancje zagęszczające. Szybkie dania – tylko do odgrzania, produkty spożywcze o takim składzie, że nasze babcie złapałyby się za głowę i pozbyły się tego pseudopokarmu czym prędzej. Jeżeli zastanawiacie się czy kupić dany produkt spożywczy pamiętajcie, że im krótszy skład […]

Bananowy chlebek. Wegański i bezglutenowy.

Klasyk. Jednak tym razem w wersji nowej, nieco eksperymentalnej: wegański i bezglutenowy, z ananasem, z mąki gryczanej. Nie, nie uciekaj! Jeżeli masz w domu kaszę gryczaną nieprażoną i młynek do mielenia kawy – to tak jakbyś już miała/miał mąkę gryczaną 🙂 Powiem więcej – mi zabrakło gryczanej i dodałam 0,5 szklanki jaglanej. Potrzebujesz: 2 i […]

Okruchy słońca

Jest taka piękna opowieść, która wyjaśnia skąd na świecie wziął się mniszek lekarski. Kiedyś (lub dawno, dawno temu… – tak zaczynają się przecież wszystkie legendy) od słońca oderwał się jego kawałek i gdy z impetem uderzył o ziemię rozprysnął się na miliardy kawałeczków, rozsypując się po łąkach, polanach, błoniach i rozłogach. Te maleńkie słoneczne cząstki […]

Homocysteina i kolejny argument za roślinnym odżywianiem

Rosnąca liczba badań i analiz laboratoryjnych wykazuje, że podwyższony poziom homocysteiny we krwi powoduje szereg zmian i chorób degeneracyjnych uszkadzających właściwie wszystkie komórki organizmu oraz (jakby tego było mało…) dodatkowo zwiększa stres oksydacyjny. Podwyższony poziom homocysteiny sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu, chorób neurologicznych (przyczynia się do zapadalności na Alzheimera oraz depresję). Homocysteina jest […]

Być albo nie być tłustym w czwartek…

Tak, jutro tłusty czwartek i z tej przyczyny wszyscy mówią o pączkach – zatem: mam i ja 😉 Co z tymi pączkami? Niestety brutalna prawda jest taka, że poza wartością energetyczną nie dostarczają one organizmowi właściwie żadnych substancji odżywczych (czyli klasyczne puste kalorie). Pączek, w zależności od nadzienia czy też zastosowanego lukru/cukru pudru, to około […]

Szpinak i inni bohaterowie dzieciństwa

Pamiętacie Popeye’a? Miał rację! Aby być mocnym trzeba jeść szpinak 🙂 Popeye był bohaterem niejednego dziecka. Z podobną częstotliwością szpinak stawał się antybohaterem dzieciństwa – na skutek złego przyrządzenia i niestety zupełnie niesłusznie. Analiza grup pokarmów przeprowadzona przez badaczy z Uniwesytetu Harvarda potwierdza, że szpinak rzeczywiście ma moc! Wraz ze wzrostem spożycia wskazuje się na […]