Zdrowie to w dużej mierze suma wyborów. Sposób odżywiania wykluczjący mięso, czyli dieta wegetariańska wpływa pozytywnie na zdrowie całego organizmu.
W tym dziale piszę o tym, co związane jest bezpośrednio z pożywieniem oraz dbaniem
o własne zdrowie, o tym, co warto jeść, a czego unikać, na co zwracać uwagę.
Piszę o produktach, składnikach i super-pokarmach, które warto włączyć do swojej codziennej diety (nawet wtedy, gdy nie jest się wegetarianinem).
Twój talerz jest pełen możliwości!
Krwawnik, mniszek, koniczyna – coś się kończy, coś zaczyna…
Zaczyna się wiosna, a właściwie w maju powinna już być zadomowiona tutaj na dobre. Wraz z wiosną na łąkach, a nawet w ogródkach nagle pojawiają się skarby z tytułowej wyliczanki. Wraz z wiosną pojawia się także wiosenne osłabienie i zdarzają się spadki odporności. Jak wykorzystując pojawiające się właśnie młode zioła, znacznie zdrowsze od sklepowych nowalijek, […]
Odżywiaj swój mózg
Co nasuwa się od razu, gdy myślimy o odżywianiu mózgu? Orzechy! Na dodatek włoskie, których połówki wyglądają niemal identycznie, jak pofałdowane struktury mózgowe w naszych głowach… Zgadza się – orzechy m .in. ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i znakomitej jakości białka wpływają pozytywnie na funkcje mózgowe. Mózg jest jednym z organów o […]
Nie utleniaj się
Utlenianie – proces, który sprawia, że komórki organizmu ulegają starzeniu. Nawiasem mówiąc utlenianie to ten sam proces, który powoduje korozję i rdzewienie metali… Oczywiście organizm wyposażony jest w naturalne systemy obronne, które funkcjonują prawidłowo, gdy zapewniamy sobie odpowiednią ilość snu, zdrowe i wartościowe jedzenie, redukcję stresu. Głównym zadaniem antyutleniaczy jest wsparcie enzymów naprawiających uszkodzone molekuły, […]
Kipi kasza…
Kto pamięta co było dalej w tej dziecięcej wyliczance? Prawda jest rzeczywiście taka, że od kaszy będziesz zdrów. Przede wszystkim kasza nie jest produktem wysokoprzetworzonym (jak np. biała mąka,która pozbawiona jest wartości odżywczych). Kasze to po prostu nasiona zbóż. Stanowią doskonałe źródło węglowodanów złożonych (pomagających utrzymać stały poziom glukozy we krwi), błonnika pokarmowego (niezbędnego dla […]
Poziom wody
Upalne, słoneczne, piękne dni, świeże sezonowe owoce… Chwilo trwaj! Co w takie dni, oprócz nakryć głowy i kremów z filtrem chroniących przez UV, jest ważne? Odpowiednie nawadnianie. Niezbędne zarówno dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, jak i dla zdrowia całego organizmu. Mózg (który składa się w 75 % z wody) również potrzebuje odpowiedniego poziomu nawodnienia – […]
Czy naprawdę chcesz to zjeść?
Żywność wysokoprzetworzona – zawierająca utwardzone tłuszcze trans, dużo cukru, soli, chemiczne dodatki i polepszacze smaku, substancje zagęszczające. Szybkie dania – tylko do odgrzania, produkty spożywcze o takim składzie, że nasze babcie złapałyby się za głowę i pozbyły się tego pseudopokarmu czym prędzej. Jeżeli zastanawiacie się czy kupić dany produkt spożywczy pamiętajcie, że im krótszy skład […]
Bananowy chlebek. Wegański i bezglutenowy.
Klasyk. Jednak tym razem w wersji nowej, nieco eksperymentalnej: wegański i bezglutenowy, z ananasem, z mąki gryczanej. Nie, nie uciekaj! Jeżeli masz w domu kaszę gryczaną nieprażoną i młynek do mielenia kawy – to tak jakbyś już miała/miał mąkę gryczaną 🙂 Powiem więcej – mi zabrakło gryczanej i dodałam 0,5 szklanki jaglanej. Potrzebujesz: 2 i […]
Okruchy słońca
Jest taka piękna opowieść, która wyjaśnia skąd na świecie wziął się mniszek lekarski. Kiedyś (lub dawno, dawno temu… – tak zaczynają się przecież wszystkie legendy) od słońca oderwał się jego kawałek i gdy z impetem uderzył o ziemię rozprysnął się na miliardy kawałeczków, rozsypując się po łąkach, polanach, błoniach i rozłogach. Te maleńkie słoneczne cząstki […]
Homocysteina i kolejny argument za roślinnym odżywianiem
Rosnąca liczba badań i analiz laboratoryjnych wykazuje, że podwyższony poziom homocysteiny we krwi powoduje szereg zmian i chorób degeneracyjnych uszkadzających właściwie wszystkie komórki organizmu oraz (jakby tego było mało…) dodatkowo zwiększa stres oksydacyjny. Podwyższony poziom homocysteiny sprzyja rozwojowi miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu, chorób neurologicznych (przyczynia się do zapadalności na Alzheimera oraz depresję). Homocysteina jest […]
Być albo nie być tłustym w czwartek…
Tak, jutro tłusty czwartek i z tej przyczyny wszyscy mówią o pączkach – zatem: mam i ja 😉 Co z tymi pączkami? Niestety brutalna prawda jest taka, że poza wartością energetyczną nie dostarczają one organizmowi właściwie żadnych substancji odżywczych (czyli klasyczne puste kalorie). Pączek, w zależności od nadzienia czy też zastosowanego lukru/cukru pudru, to około […]